Om man gillar inredning så är Formex definitivt en av årets höjdpunkter. Formex är Nordens största fackmässa för design och inredning och där presenterar man årets trender med massor av utställare, föredrag och annat kul. Här kan ni se ett digitalt trendseminarium från Formex med trenderna för 2015 där Lotta Ahlvar berättar om vilka mönster, färger, material och tankesätt det är som gäller.

Personligen är jag ingen trendslav, men jag tycker ändå att det är spännande att se vilka trender det är som gäller. Trender är ju inget som någon har suttit och hittat på och bestämt hur det ska vara, utan en spegling av utvecklingen. Alla inredare har sin egen stil, men stilen kan påverkas av trender. Man behöver inte helt och hållet ändra tycke och smak bara för att något annat blir modernt, men man utvecklar ju alltid sin stil (gillar du samma kläder som du gjorde för 10 år sedan?) och man plockar helt enkelt de delar som man själv gillar.

Trender är ju inte heller något som det bara finns en av, utan det finns många olika trender samtidigt. Man kan alltså inreda sitt hem i en rådande trend och ändå vara ljusår från någon av de andra trenderna som är inne (stilrent och brokigt kan t.ex. vara modernt samtidigt). Det brukar dock finnas ett gemensamt tänk över trenderna, som till exempel det som vi har sett mycket på senare år att det ska vara mer miljövänligt, hållbart och hantverksmässigt.

Jag slänger inte ut min inredning för att det kommer nya trender, men jag utvecklar den hela tiden och blir självklart inspirerad av trender, och Formex är en perfekt inspirationskälla!